Landen in je veiligheid

Landen in je eigen veiligheid

Als er veel chaos heerst in ons leven of we leven lange tijd in traumarespons is het niet altijd makkelijk om je veilig te voelen in jezelf. Dikwijls is er nog wel een gevoel van veiligheid aanwezig in het lichaam alleen zijn we de verbinding met dit deel in ons zelf kwijt. In deze meditatie neem ik je mee naar deze plek in je lichaam. Wanneer het lastig is kan je verbinden met deze plek. Het is de plek in jezelf waar je thuiskomt. Je innerlijke huis. Je anker in jezelf. 

 

Veiligheid en vrijheid dienen hand in hand te gaan met verantwoordelijkheid als fundament.

Ons innerlijk kind verlangt naar 1 van de 2 kwaliteiten. Voor mij zijn ze als een Lemniscaat met elkaar verbonden. Als je voldoende veiligheid ervaart kan je ook vrijheid ervaren. Als je voldoende veiligheid hebt meegekregen kan je het leven nemen en je vrijheid nemen. Als er teveel veiligheid heerst komt de vrijheid in het gedrang. Als er teveel vrijheid heerst komt veiligheid in het gedrang. Een kind zoekt deze 2 kwaliteiten op en ontwikkelt deze gedurende zijn leven totdat die zijn eigen veiligheid, vrijheid en bijhorende verantwoordelijkheden zelf kan houden. Dit gebeurt organisch als er een goed fundament is gelegd in de eerste 1000 dagen van een mensen leven. Als we in ons volwassen leven op moeilijkheden stoten, herhalende patronen tegenkomen, gewoon simpel weg shit tegen komen en daarin wat blijven dobberen is dit dikwijls zo omdat er een van deze 3 kwaliteiten zich niet voldoende hebben kunnen ontwikkelen in ons leven van kind naar volwassenen.

Het vraagt aan ons om verantwoordelijkheid te nemen. Een goede huisvader en huismoeder zijn van je innerlijke kind. Veiligheid bieden, voelen en verinnerlijken zo dat je het leven echt kan gaan nemen. Je vrijheid leven.

Het belang van je emotioneel veilig voelen in je eigen lichaam.

Emotionele veiligheid in jezelf ervaren is belangrijk voor je welzijn en gezondheid. Het stelt je in staat om jezelf te accepteren en lief te hebben zoals je bent. Wanneer je innerlijke emotionele veiligheid ervaart, voel je je comfortabel in je eigen lichaam en kun je beter omgaan met stressvolle situaties. Dit heeft een positieve invloed op je mentale en fysieke gezondheid.

Emotionele veiligheid helpt je om een positieve relatie met jezelf op te bouwen. Het stelt je in staat om jezelf te uiten, je emoties te begrijpen en ermee om te gaan. Dit kan leiden tot een beter zelfbeeld, meer zelfvertrouwen en een groter gevoel van eigenwaarde.

 

Daarnaast kan innerlijke emotionele veiligheid ook van invloed zijn op je relaties met anderen. Wanneer je jezelf veilig voelt in je eigen lichaam, kun je beter communiceren en verbinding maken met anderen. Je kunt open en eerlijk zijn over je gevoelens en behoeften, wat kan leiden tot diepere en bevredigende relaties.

 

Kortom, het ervaren van innerlijke emotionele veiligheid in je lichaam is van vitaal belang voor een gezond en gelukkig leven. Het stelt je in staat om volledig aanwezig te zijn in het moment, te genieten van het leven en betekenisvolle relaties op te bouwen.